Animafest

Animafest

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb je festival animiranog filma koji se održava u Zagrebu od 1972. godine. Festival je pokrenut temeljem odluke Izvršnog odbora ASIFA-e, Međunarodnog udruženja animiranog filma, iz 1969. godine te osnivačkih akata produkcijske kuće “Zagreb film” i Grada Zagreba. Lokaciju je ASIFA izabrala odajući priznanje svjetskom uspjehu i ugledu Zagrebačke škole crtanog filma tijekom 1950-ih i 1960-ih godina. Animafest je drugi najstariji živući festival animacije, iza festivala u Annecyju.

Odlukom Vijeća festivala, Animafest od 2007. godine organizira Hulahop d.o.o. za filmsku produkciju i usluge u kulturi. Ranija izdanja producirali su Zagreb film i Koncertna direkcija Zagreb. Festival je do 2005. godine održavan u bijenalnom ritmu, nakon čega nastavlja u godišnjem, posvećujući se u parnim godinama kratkometražnom, a u neparnima dugometražnom filmu. Umjetnički ravnatelj festivala od 2011. godine je animator i glazbenik Daniel Šuljić, koji je naslijedio Krešimira Zimonića na toj poziciji.

Festivalski slogan Z… is for Zagreb (Z… znači Zagreb) osmislio je filmolog i kritičar Ron Holloway. Festivalski logo i prvi plakat djelo su Borivoja Dovnikovića Borde i Zlatka Boureka. Festivalska maskota Mandlek, čovječuljak s polucilindrom koji se pojavljuje u više hrvatskih animiranih filmova, povijesno je najpoznatiji u formi koju je osmislio Zvonimir Lončarić, dugogodišnji autor festivalskih plakata. Festivalski džingl djelo je jazz glazbenika Igora Savina.

Pobjednik središnjeg, Velikog natjecanja, osvaja festivalski Grand Prix te se kandidira za nagrade Oscar i Cartoon d’Or. Nagrada publike Mr. M ime je dobila u spomen na prvog direktora festivala Želimira Matka.

Festival će svoje 29. izdanje imati na više lokacija u Zagrebu od 3. do 8. lipnja 2019. godine.

Grand Prix nagrade
Od 1972 do 2004 Animafest se održavao u bijenalnom ritmu kao događanje fokusirano na kratke animirane filmove, uz iznimku neodržavanja 1976. godine. Između 2005. i 2015. uvodi se dugometražno izdanje festivala koje se održavalo svake godine između kratkometražnih izdanja. U 2015 oba izdanja se objedinjuju u jedno događanje koje se održava svake godine.

O autoru

Aldo Gortan administrator